さくら餅の葉っぱが好きです。
表題のアレロパシーとは、ある植物が他の植物の成長を邪魔したり、促したりする作用のこと。日本語で「他感作用」とも言ったりします。農業の分野で最近流行している「コンパニオンプランツ」もその考えの一つです。日本で春に一斉に花咲く桜にもアレロパシー物質があります。その物質はクマリン(coumarin)と呼ばれ桜の葉に含まれています。樹上で青々と茂っている時にはクマリン酸という形で放散しないのですが、加水・塩蔵することで一旦分解したあと再結合し、クマリンが形成されます。桜餅を包んでいるあの葉っぱが出す独特の香りがクマリンなのだそうです。クマリンは抗菌作用、抗血液凝固などの作用があり、血栓防止薬として利用されているようです。しかし毒性のあることも分っていて採り過ぎると毒です。大量に摂取すると何でも毒になるんですよ。薬も毒も表裏一体。ソメイヨシノでも八重桜でも葉から生成させるクマリンは一緒らしい。あの匂いが好きなんですよね。
写真では桜の花びらに注目してばかりですが、すでに葉っぱが生い茂っている所が多い。これからは桜の葉っぱを眺めながらクマリンの事も考えるようになりそう。
What is Allelopathy. It's effect. Allelopathy has 2 means. It means that some plant hinder the growth of other plants, the other mean is to help other crop to grow. In the area of aguriculture, latest trendy word is "Companion plants". This word is a kind of method for produce without agrichemical and chemical fertilizer, It results Organic produce. Allelopathy is a keyword of Anti-agrichemical or Organic way. Representative flower of Japan is "Sakura". Cherry Blossom produce Allelopathy Gas, named is coumarin. It has effect on antibacterial, anticoagulant, use for avoid thrombosis. But it is some kinds of toxic on high consumption. Medicine and Toxic is two sides of the same coin. Coumarin on Sakura is produced by salting. Salting resolve coumarin-acid, it causes re-generate to coumarin in circle junction. Cherry blossom does not produce gas with leaf on the tree, Only smell on Sakura-Mochi(cherry flavored soft sweet rice cake) with leaf.
Canon Powershot S95 taken at 4/Apr/'13
Canon Powershot S95 taken at 4/Apr/'13
Canon Powershot S95 taken at 14/Apr/'13
手前が道明寺餅。奥はかしわ餅。道明寺餅は桜の葉、かしわ餅は柏の葉。あたりまえですね。
さて、関東では道明寺餅を桜餅と言いますが、関西では長命寺餅を桜餅というそうです。
Canon Powershot S95 taken at 14/Apr/'13